Ejerbækgaard højgaard bofællesskab

metode og værdigrundlag

Pædagogisk idé og metode – ”praksislæring” – ”situeret læring” i ”praksisfælleskaber” – som anerkendende tilgang målrettet målgruppen.

Pædagogisk er der ingen fuldt dækkende metode, som er sandheden for alle. Der må tages afsæt hos den enkelte unges/voksnes måde at lære og arbejde på med respekt herfor – men at være deltager, deltager sammen med andre og sammen med andre i læringsarbejdet i praksisfælleskabet, i det konkrete praktiske arbejde og i bofællesskabet, er en metode, som bygger på anerkendelse og solidaritet. Anerkendelse er en grundlæggende betingelse for, at mennesker bliver mennesker, mennesker, der kan realisere sig selv, og i det lys at leve ”det gode liv”. 

En anerkendende praksis handler om solidaritet, som bliver en central faktor, når vi tænker, taler om og ønsker at praktisere inkludering af mennesker med særlige behov, ressourcer og kompetencer. At være deltager er centralt i alt menneskeliv – at være deltager, deltager sammen med andre skal ses i en bevægelse mellem at være deltager – anerkendt som deltager – solidaritet – og tilbage til at være deltager. En bevægelse som en proceslignende tilstand, som skal forstås som en bagvedliggende grundantagelse i hele det pædagogiske og sundhedsfremmede arbejde. En bevægelse, som udmøntes hver dag og i alle situationer, når vi arbejder i et praksis og situeret læringsperspektiv i praksisfælleskabet.   

Det konkrete praktiske arbejde i praksisfælleskabet og arbejdet i bofællesskabet, ser vi som en tilgang og værdi, som hos os, skal være det grundlag vi arbejder med afsæt fra.

Læring og personlig udvikling dokumenteres, målsættes og evalueres løbende sammen med den enkelte unge i form af en handleplan, hvor det er vigtigt at den unge medinddrages i forhold til målsætningen.

Vi har ligeledes fokus på den unges fysiske og mentale sundhed og trivsel gennem observation og løbende samtaler.

Socialt samvær

Vi har fokus på socialt samvær og plads til at man kan trække sig, når der er brug for ro.

Ernæring og sundhed

Sundhed, balance og fysisk aktivitet er en fast del af hverdagen.

Indkøb og madlavning

De unge i bofællesskabet har hver en ugentlig maddag, hvor de sammen med en ansat står for tilberedningen af aftensmaden til bofællesskabets beboere.

Ture og arrangementer

Der bliver løbende arrangeret sociale arrangementer og ture ud af huset.

FYSISKE RAMMER FOR BOFÆLLESKABET

De unge bor på Højgaard, hvor der findes svin og kvæg. Ligeledes er der mulighed for at etablere hønsegård. På nabogåeden, som er Ejerbækgaard findes der heste, hunde og katte. De unge har mulighed for at bruge en del af deres fritid i disse autentiske rammer, hvor de har mulighed for at socialisere sig, danne relationer og være en del af et fællesskab. Ligeledes har de unge mulighed for at trække sig, og få ro på deres eget værelse.
På Højgaard er der blandt andet: 

Den unge er velkommen til at invitere venner hjem efter aftale med medarbejderne.

Der tilbydes sociale arrangementer, og der arrangeres løbende ture ud af huset.

De fysiske rammer imødekommer ligeledes den unge, i det de ofte har brug for fysisk aktivitet, hvilket der er rig mulighed for på to gårde.

 

KOST OG ERNÆRING I BOFÆLLESSKABET

De unge i bofællesskabet har hver en ugentlig maddag, hvor de sammen med en ansat, står for tilberedningen af aftensmaden til bofællesskabets beboere. Christine planlægger hver uge ugens madlavning og indkøb i tæt samarbejde med de unge. Det planlægges, hvad den enkelte unge ønsker at lave, og hvad der skal indkøbes hertil. Christine foretager efterfølgende indkøbene i samarbejde med de unge. Christine hjælper med at vælge en sund og varieret kost, og har gennem en praktisk tilgang fokus på, hvordan en sund og varieret kost, kan biddrage til en bedre og sundere livsstil. 

Christine er uddannet inden for sunhedsfremme og ernæring og har derfor stor fokus på kost og ernæring med de unge i bofællesskabet. 

Christine har gennem sit virke som ansvarlig for botræning og indkøb fokus på, at gøre sund kost og ernæring samt træning til en naturlig del af den enkelte unges hverdag og liv. 

LOVEN OG BOFÆLLESSKABET

På Højgaard bofællesskab tilbyder vi et botilbud under servicelovens § 107, til dig der har brug for et midlertidigt botilbud, grundet fysisk eller psykiske udfordringer.

Botilbud

§ 107. Kommunalbestyrelsen kan tilbyde midlertidigt ophold i boformer til personer, som på grund af betydelig nedsat fysisk eller psykisk funktionsevne eller særlige sociale problemer har behov for det.
Stk. 2. Kommunalbestyrelsen skal tilbyde midlertidigt ophold
1) til personer med betydelig nedsat fysisk eller psykisk funktionsevne, der har behov for omfattende hjælp til almindelige, daglige funktioner eller for pleje, eller som i en periode har behov for særlig behandlingsmæssig støtte, og
2) til personer med nedsat psykisk funktionsevne eller med særlige sociale problemer, der har behov for pleje eller behandling, og som på grund af disse vanskeligheder ikke kan klare sig uden støtte.

Målgruppe:

Målgruppen målrettes unge og voksne mennesker med diagnoser som ADHD, Aspergers, Autisme, Tourettes syndrom, emotionelt forstyrrelser og andre psykiatriske lidelser efter aftale. Derudover mennesker med angstprægede lidelser, ”omsorgssvigtede og sårbare mennesker”, mennesker med socio-emotionelle vanskeligheder herunder sociale fobier samt mennesker med andre særlige behov også af omsorgsmæssig karakter vil være målrettet bo – og læringstilbuddet.

TAKSTER FOR BOTILBUD PÅ HØJGAARD UNDER SERVICELOVENS § 107

Takst 1:

Beskrivelse af funktionsniveau hos personer under § 107 til nedenstående døgntakst:

    • Personer der med støtte selv kan klare alm. daglige funktioner.
    • Personer med manglende grundlæggende sociale kompetencer.
    • Personer der kan være psykisk ustabile eller kan have personlighedsforstyrrelser.
    • Personer der er i medicinsk behandling.

    • Døgntakst kr. 1644,-

Takst 2:

Beskrivelse af funktionsniveau hos personer under §107 til nedenstående døgntakst:

    • Personer der har svært ved læring.
    • Personer med emotionelle personlighedsforstyrrelser.
    • Personer med lettere udadreagerende adfærd.
    • Personer der skal have hjælp til almindelige daglige funktioner.
    • Personer der har brug for udvidet psykisk og social støtte.


    • Døgntakst kr. 1940,-

Takst 3:

Beskrivelse af funktionsniveau hos personer der har et svært til fuldstændigt problem.

    • Personer der ikke kan drage omsorg for sig selv, skal have hjælp til almindelige daglige funktioner.
    • Personer der skal have omfattende pædagogisk, psykologisk og social støtte og træning, i lyset af personens manglende sociale kompetencer.
    • Personer med udadreagerende adfærd.

    • Døgntakst kr. 3077,-